FRONT ROW EXHIBITIONS

MÄSSMONTRAR. MONTERSERVICE. EVENT.
SEDAN 1978
HÄNG MED OSS PÅ
info@frontrowex.se
+46 705 92 00 77
Front Row Exhibitions Kontakta Oss
Hur du ändrar ditt tankesätt att se problem som möjligheter Front Row Exhibitions Framgångstips

Hur du ändrar ditt tankesätt att se problem som möjligheter

Detta inlägg tar 5 min att läsa och är skrivet av Annika Lagerqvist


Problem kan orsaka både stress och hindra din förmåga att skapa. Men tänk om du kunde träna din hjärna att se problem som möjligheter istället?

Prata med alla framgångsrika företagare eller någon annan professionell med en positiv inställning, så hittar du ett viktigt gemensamt drag: Alla har en unik mentalitet som gör att de kan hantera utmaningar annorlunda.

Istället för att se problem som någonting tungt och jobbigt, ser de problemen som möjligheter. Möjligheter att växa, förbättra sig eller anpassa sig på ett sätt som gör dem till bättre människor och företag.

Denna mentalitet har många fördelar:

👉🏼 Den minskar stress. Då du ser problemet med en positivt inställning så känns det mindre skrämmande.

👉🏼 Den sätter problemet i nya perspektiv. Eftersom du omedelbart börjar tänka på lösningar och svar har du lättare att analysera och förstå.

👉🏼 Du tvingas anpassa dig och uppmuntras att växa. Varje problem du ser eller löser på detta sätt gör också framtida problem lättare att hantera, och med det har du skapat en positiv spiral.

Tyvärr finns det ingen magisk trollstav som får dig att se problem som någonting positivt. Om du vill ändra ditt tankesätt måste du ta dig tid att träna din hjärna, och det kommer att krävas ansträngning för att du ska se resultaten.

Acceptera att problem är oundvikliga

De flesta av oss reagerar negativt på problem när de överraskar oss. Som när du är på väg till jobbet och bilen får punktering, en helt oväntad händelse som kan få dig att känna att dagen är förstörd. Eller så har du glömt plånboken hemma – frustrerande!

Om du kan lära dig att acceptera dessa problem som en normal och oundviklig del av livet, har du tagit ditt första steg mot att hantera dem med mer förståelse.

Hur du undviker en negativ reaktion

Vår först reaktion på en oväntad situation är den som definierar oss – det är nu måste stålsätta dig! Lättare sagt än gjort, jag vet. Så låt oss ta exemplet med punkteringen på bilen. Din första reaktion är: “Nej, nu kommer jag att bli sen till jobbet!” Eller: “Detta kommer att kosta mig en massa pengar jag inte har!”

Med andra ord, din första instinkt är att sätta problemet i ett negativt ljus istället för att se det för vad det är – en situation. Så när dessa oväntade situationer uppstår, ta ett djupt andetag och sätt stopp för de negativa tankarna genom att helt enkelt se dem som ”bara” ett problem.

Jag har fått punktering. Vad kan jag göra nu för att lösa det på bästa sätt?

Öva dig på detta med småskaliga problem i din vardag. Du vet, som när du råkar stöta till kaffekoppen så kaffet rinner ut på bordet, eller glömt köpa vitlök till tomatsåsen. Det är vår mänskliga instinkt att reagera negativt på dessa situationer, speciellt när vi har bråttom eller är stressade.

Sluta vara så ego

Vi har ofta en självcentrerad syn på världen och tittar gärna på problemen ur ett egoistiskt perspektiv – hur de drabbar oss. Men om du plockar bort dig själv och tänker på problemet som ”bara” ett problem, utan att lägga någon värdering i det, så blir det också enklare att hantera.

En bra strategi är att beskriva problemet precis som det hände: “Jag har fått punktering. Först ringer jag jobbet och säger att jag blir sen, och sen ser till att få hjälp med att byta däcket.” Detta hjälper dig att undvika de egocentriska och känslomässiga reaktionerna som vanligtvis uppstår.

Lär dig att objektivt utvärdera problemen och konsekvenserna

Om du gör det kommer det att hjälpa dig att skifta fokus från att se problemet som en börda eller något som förstör för dig, och istället agera mer positivt och neutralt.Vi ser ofta problemen som någonting större än vad de egentligen är. Våra hjärnor är programmerade att tänka det värsta för att förbereda oss för eventuella hot. Ignorera negativa reaktioner och fokusera på förbättringar.

Slutligen; det finns ingen genväg! Du måste träna din hjärna för att tänka på ett problem som en förbättring.

Missa inte heller: 5 enkla knep som gör dig till en kreativare företagare