FRONT ROW EXHIBITIONS

MÄSSMONTRAR. MONTERSERVICE. EVENT.
SEDAN 1978
HÄNG MED OSS PÅ
info@frontrowex.se
+46 705 92 00 77
Front Row Exhibitions Kontakta Oss
Ändra ditt tankesätt att se problem som möjligheter Front Row Exhibitions www.frontrowex.se

Ändra ditt tankesätt nu och se problem som möjligheter – Såhär gör du.

Detta inlägg tar 5 min att läsa och är skrivet av Annika Lagerqvist


Upplever du ofta “problem” i vardagen som orsakar stress och hindrar din förmåga att skapa? Då är du inte ensam. Men tänk om du kunde ändra tankesätt och se dessa problem som möjligheter? Det vill jag lära dig i det här inlägget!

Prata med alla framgångsrika företagare så hittar du ett viktigt gemensamt drag: Alla har ett unikt tankesätt som gör att de kan hantera utmaningar annorlunda.

Istället för att se problem som någonting tungt och jobbigt ser de problemen som möjligheter. Möjligheter att växa, förbättra sig, eller anpassa sig på ett sätt som gör dem till bättre människor och företag.

Detta tankesätt har många fördelar, här är 3:

👉🏼 Det minskar stress. Ser du dina problem som en möjlighet till positiv förändring känns de mindre skrämmande.

👉🏼 Det sätter problemet i ett nytt perspektiv. Eftersom du omedelbart börjar tänka på lösningar och svar har du lättare att analysera och förstå.

👉🏼 Du uppmuntras att växa. Varje problem du ser och löser på detta sätt gör också framtida problem lättare att hantera. Och med det har du skapat en positiv spiral.

Men tyvärr finns det ingen magisk trollstav som får dig att se dina problem på detta sätt. Om du vill ändra tankesätt måste du ta dig tid att träna din hjärna! Och det kommer att krävas vilja och ansträngning för att du ska se resultaten. Till att börja med:

Acceptera att problem är oundvikliga

De flesta av oss reagerar negativt på problem när de överraskar oss. Du vet, som när du är på väg till jobbet och bilen får punktering. En helt oväntad händelse som kan få dig att känna att dagen är förstörd.

Om du kan lära dig att acceptera dessa situationer som en normal och oundviklig del av livet har du tagit ditt första steg mot att hantera dem med mer förståelse.

Men hur undviker jag en negativ reaktion?

Bra fråga. Din första reaktion på en oväntad situation är den som definierar dig, så det är nu du måste stålsätta dig! Lättare sagt än gjort, jag vet. Så låt oss ta exemplet med punkteringen på bilen. Din första reaktion är: “Nej, nu kommer jag att bli sen till jobbet!” Eller: “Detta kommer att kosta mig en massa pengar jag inte har!”

Med andra ord; din första instinkt är att sätta problemet i ett negativt ljus istället för att se det för vad det är – en situation. Så när dessa situationer uppstår, ta ett djupt andetag och sätt stopp för de negativa tankarna genom att helt enkelt se situationen för vad den är här och nu. Ändra ditt tankesätt till:

Jag har fått punktering. Vad kan jag göra nu för att lösa det på bästa sätt?

Öva dig på detta med småskaliga problem i din vardag. Som när du råkar stöta till kaffekoppen så kaffet rinner ut på skrivbordet, eller glömt köpa vitlök till tomatsåsen (katastrof). Det är vår mänskliga instinkt att reagera negativt på dessa situationer, speciellt när vi har bråttom eller är stressade.

Sluta vara så ego

Jo, vi har ofta en självcentrerad syn på världen och tittar gärna på våra problem ur ett egoistiskt perspektiv, alltså hur de drabbar oss. Men om du plockar bort dig själv och tänker på problemet som ”bara” ett problem, utan att lägga någon värdering i det, så blir det också enklare att hantera.

En bra strategi är att beskriva problemet för dig själv precis som det hände: “Jag har fått punktering. Först ringer jag jobbet och säger att jag blir sen, och sen ser till att få hjälp med att byta däcket.” Detta hjälper dig att undvika de egocentriska och känslomässiga reaktionerna som vanligtvis uppstår.

Lär dig att objektivt utvärdera problemen och konsekvenserna

Genom att ändra tankesätt kommer du hjälpa dig själv att skifta fokus från att se problemet som en börda eller något som förstör för dig, och istället agera mer neutralt. Du behöver inte vända det till något positivt, men vi ser ofta problemen som någonting större än vad de egentligen är. Våra hjärnor är programmerade att tänka det värsta för att förbereda oss för eventuella hot. Ignorera negativa reaktioner och fokusera på förbättringar. Och glöm inte…

… det finns ingen genväg! Du måste träna din hjärna precis som du tränar en muskel för att kunna ändra tankesätt. Och coolast av allt? Alla kan göra det.

Gilla du det här? Då kommer du också gilla: 5 enkla knep som gör dig till en kreativare företagare